Covid-19

Fakta om det nye koronaviruset SARS-CoV-2

Så langt er mer enn 203 millioner mennesker blitt smittet og 4,31 millioner personer omkommet med viruset påvist (10/8-2021).

Samfunnet har sakte men sikkert begynt å åpne opp og vaksineringen er godt i gang. Likevel er det fortsatt fare for å bli smittet og befolkningen må ta hensyn til de smittevernråd som blir lagt frem til en hver tid. Enkle tiltak i hverdagen som avstand, gode hostevaner og god håndhygiene er avgjørende for å begrense smitte. For å begrense ytterligere menneskelige- og økonomiske belastninger er det viktig at vi fortsetter å holde smitten nede. 

 

Viruset som forårsaker sykdommen kalles SARS-CoV-2 “Severe Acute Respiratory Syndrome Corona Virus 2”. For å beskrive sykdommen som viruset utløser brukes betegnelsen covid-19. Man antar at personer er smitteførende fra de er smittet til og med tre uker senere. Påvisning av smitte gjøres i slim fra øvre luftveier ved hjelp av en metode som kalles PCR (Polymerase Chain Reaction). Etter tre uker vil de aller fleste ikke lenger ha virus i luftveiene.